بورس
تعاریف مفاهیم اولیه
بورس و مفهوم آن
بورس(Bourse) کلمه ای فرانسوی است که معنای آن در زبان فرانسه "کیف پول " می باشد.
سهم
نشان دهنده مالکیت یک فرد (حقیقی یا حقوقی) در یک شرکت می باشد.
بازار اولیه
دارایی هایی که برای اولین بار توسط شرکت ها یا دولت عرضه می شونددر این بازار پذیره نویسی می شوند. در واقع پذیره نویسی سهام و افزایش سرمایه توسط شرکت ها فعالیت در بازار اولیه است.
بازار ثانویه
دارایی هایی که ابتدا در بازار اولیه مورد معامله قرار گرفته است در بازار ثانویه مورد معامله مجدد قرار میگیرد که این فعالیت عمدتاً در بورس اوراق بهادار صورت میگیرد.
نکته :توجه کنید که بازار بورس بازار ثانویه است ، یعنی در بورس اوراق بهادار شرکتی تاسیس نمیشود و فقط سهام شرکت های پذیرفته شده(که قبلاً تاسیس شده اند) مورد معامله قرار میگیرند. به همین دلیل بازار بورس، بازار ثانویه است.
شرکت سهامی خاص
شرکتی است که سهام آن در اختیار عده محدودی است
شرکت سهامی عام
شرکتی است که خرید سهام آن برای عموم آزاد است. شرکت های حاضر در بورس باید حتماً سهامی عام باشند.
قیمت اسمی
قیمت اولیه سهم در بازار اولیه است که در حال حاضر در بورس تهران قیمت اسمی سهام 100 تومان می باشد. این قیمت فقط قیمت اسمی سهم می باشد، یعنی شرکت در روز نخست قیمت هر سهم خود را 100 تومان تعیین کرده است و سهامداران این مبلغ را برای خرید هر سهم شرکت پرداخته اند.
سرمایهگذاری
سرمایهگذاری یعنی صرف نظر کردن از مصرف در زمان حال به امید مصرف بیشتر در آینده سرمایهگذاری در بورس اوراق بهادار به معنای خرید سهام معمولاً با دو دیدگاه انجام میشود. بهرهبردن از افزایش قیمت آن و یا سرمایهگذاری برای بهره بردن از سود سالیانه سهم
دیدگاههای سرمایهگذاری
بر این اساس دیدگاههای سرمایهگذاری به 3 دسته تقسیم می شوند: کوتاه مدت، میان مدت، بلندمدت
معمولاً به سرمایهگذاری با دید 3 تا 4 ماه کوتاهمدت گفته میشود و به سرمایهگذاری با دید 3 ماهه الی یکسال میانمدت و به سرمایهگذاری با دید بیش از یکسال معمولاً بلندمدت گفته میشود.
پرتفوی
عبارتست از سبد سهامی که برای کاهش ریسک سرمایهگذاری تهیه میشود.
کارگزار
بنگاههای معاملاتی هستند که خرید و فروش سهام توسط آنها صورت میگیرد. در این معاملات ، کارگزار وکیل تامالاختیار فروشنده و خریدار هستند.
سال مالی
عبارتست از یک سال که ابتدای آن شروع فعالیت مالی و انتهای آن پایان فعالیت مالی است . در پایان هر دوره مالی هیات مدیره موظف به ارائه گزارش عملکرد خود در دوره گذشته و طرحهای آتی خود میباشند. سهامداران برای محاسبه سود و زیان یک شرکت دوره خاص را انتخاب میکنند که در پایان آن دوره هیات مدیره موظف به گزارش دادن عملکرد خود در آن دوره و طرحهای خود در دوره آتی میباشد. این دوره هر زمانی بر اساس موافقت اکثر سهامداران میتواند باشد،ولی آنچه در کشور ما و در بورس ما مرسوم است یک سال کامل است که به آن سال مالی گفته میشود. در برخی از شرکت ها در سایر بورسهای جهان دیده شده است که از فصل مالی و یا شش ماه مالی نیز استفاده شده است. ایام مالی طولانی تر باعث تعدیلات بیشتر در سود های اعلامی در ابتدای دوره توسط شرکت ها میشود. و هیچ تاثیر خاصی ( در بازار کارا ) بر روند قیمت شرکت ندارد.
بورس کالا
در اصطلاح علم اقتصاد، به بازارتشکل یافته ای که در آن کالا یا کالاهای معینی مورد معامله قرار میگیرند بورس کالا گفته میشود. کالاها در بازار بورس به شکل انبوه موجود نیستند تنها نمونههایی از آنها در این مراکز نگه داری میشود. بورس ها کالاهای استانداردی را پذیرش می گنند و اشخاص از طریق کارگزاران معاملاتی را انجام می دهند که می تواند بصورت نقدی یا مشتقات مبتنی بر کالا باشد.کالاها در انبارهای تحت نظارت بورس ها نگهداری می شود و بورس ناظر بر مبادلات ،تسویه و تحویل کالاهاست.عمده ترین بورسهای کالا عبارتاند از گندم، جو، قهوه، کاکائو، آهن، مس، زغال سنگ ، نفت، پنبه، چرم. مواد شیمیایی و مواد خام و کالاهای واسطهای نیز در بورس کالا مورد معامله قرار میگیرند.
شرکت سهامی
شرکت سهامی، در اصطلاح علماقتصاد، شرکتی است که برای انجام امور تجاری تشکیل میشود و سرمایه آن متشکل از سهام همارزش است. سهام این گونه شرکتها معمولاً در بازاربورس به فروش میرسد و افراد با خرید سهام در سود و زیان شرکت سهیم میشوند. صاحبان سهام به اندازهٔ مبلغی که سهم خریدهاند، در قبال شرکت مسؤولیت دارند. کسانی که دارای سهام و سرمایهٔ بیشتر هستند، مسؤولیت بیش تری خواهند پذیرفت. شرکتی که خواستار پذیرش در بورس